Borstreconstructieve chirurgie in Nederland; van clinical audit data naar waardevolle informatie voor de patiënt

2021-02-03T16:06:00+00:0003 feb 2021|

Meer dan een eeuw geleden werd het systematisch evalueren van medische behandelresultaten voor het eerst beschreven door Ernest Codman. Destijds een te vooruitstrevende gedachte, tegenwoordig wordt de meerwaarde van het meten van kwaliteit van zorg wel gezien.  Op dit onderwerp promoveerde Annelotte van Bommel op 21 januari 2021 bij de Universiteit Leiden.

Evalueren kwaliteit van borstkankerzorg

De NABON Breast Cancer Audit (NBCA) maakt de diverse zorgprocessen die deel uitmaken van een complexe multidisciplinaire behandeling van patiënten gediagnosticeerd met borstkanker inzichtelijk. De analyses van de NBCA tonen een goede en nog altijd verbeterende kwaliteit van de huidige zorg voor patiënten die zijn gediagnosticeerd met borstkanker. Daarnaast geeft dit proefschrift inzicht in een deelgebied waar variatie tussen ziekenhuizen wordt gevonden; het verrichten van een directe borstreconstructie bij patiënten die een mastectomie ondergaan. Vele factoren zijn van invloed op die ziekenhuisvariatie, zoals patiënt- en tumorfactoren, ziekenhuisfactoren en verschillen in indicatiestelling voor een directe borstreconstructie tussen chirurgen en plastisch chirurgen.

De patiënt centraal

Artsen dienen patiënten te informeren over de verschillende behandelopties bij borstkanker. Zo kan een patient een afweging maken wat voor haar het meest wenselijk is. Het informeren van een patiënt over een directe borstreconstructie resulteert in een 14 keer hogere kans om ook daadwerkelijk een reconstructie van de borst na mastectomie te ondergaan. Informatievoorziening en gedeelde besluitvorming is in het gehele behandelproces zeer belangrijk, gezien de kwaliteit van leven voor patiënten met een directe borstreconstructie hoger is dan met een mastectomie alleen.

“Gedeelde besluitvorming is van essentieel belang voor de patiënt om een voor haar zo optimaal mogelijke behandeling te kiezen.”
– Dr. Annelotte van Bommel

Door het continue meten, terugkoppelen en acteren op de gevonden data op zowel nationaal niveau alsmede in de spreekkamer zal het erfgoed van Ernest Codman zeker worden waargemaakt.

Informatie
Titel Optimizing breast reconstructive surgery in the Netherlands using clinical audit data
Promovendus Annelotte van Bommel
Promotoren/

copromotor

Prof. dr. R.A.E.M. Tollenaar (LUMC), Prof. dr. M.A.M. Mureau (Erasmus MC), Dr. T. van Dalen (Diakonessenhuis Utrecht)
Datum 21 januari 2021, Universiteit van Leiden, 13.45 uur
Link Proefschrift
Ga naar de bovenkant