Kerncijfers over borstkanker uit de Nederlandse Kankerregistratie

2020-07-06T19:50:42+00:0014 jun 2020|

De nieuwe folder ‘Borstkanker in Nederland, trends 1989 – 2019’ met kerngetallen over de borstkanker is verschenen. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van 30 jaar Nederlandse Kankerregistratie.

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Een op de 27 vrouwen in Nederland overlijdt aan borstkanker. De behandeling en overleving van borstkankerpatiënten is de afgelopen 30 jaar aanzienlijk verbeterd. Dit geeft ruimte om de focus bij borstkankerzorg te verleggen naar het voorkomen van overbehandeling. Toch is de prognose voor bepaalde groepen borstkankerpatiënten nauwelijks vooruitgegaan, zoals de patiënten met uitzaaiingen bij diagnose. Toch is de prognose voor bepaalde groepen borstkankerpatiënten nauwelijks vooruitgegaan, zoals de patiënten met uitgezaaide borstkanker bij diagnose.

Anno 2019 leven er 119.000 mensen met de gevolgen van (de behandeling van) borstkanker die in de periode van 10 jaar daarvoor is gediagnosticeerd. Deze ex-borstkanker patiënten hebben veel te maken met langdurige klachten, variërend van ernstige vermoeidheid tot problemen met concentratie en (pijn)klachten van de extremiteiten. Dit heeft aanzienlijke impact op de zorg en maatschappij.

Download folder
Ga naar de bovenkant