Ontwikkeling van het gestructureerd mamma radiologieverslag

2020-07-23T14:45:06+00:0013 jul 2020|

In haar afstudeerscriptie beschrijft Melissa van den Berge (student medische informatiekunde Universiteit van Amsterdam, juni 2020) aan welke eisen het gestructureerde mammaradiologieverslag moet voldoen wil de beroepsgroep deze accepteren en gaan gebruiken in de praktijk.

Resultaten onderzoek

Op basis van interviews met een expertpanel zijn de gegevens verzameld en is een prototype ontwikkeld. De belangrijkste vijf eisen waren:

  • Het systeem moet bekende gegevens automatisch invullen zodat deze niet hoeven te worden overgetypt
  • Systemen moeten aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat gegevens gedeeld kunnen worden tussen instellingen/instanties
  • De interface moet overzichtelijk en gebruiksvriendelijk zijn en het werkproces ondersteunen
  • Dagelijkse taken moeten efficiĆ«nter gedaan kunnen worden;
  • Het radiologieverslag moet passen in de huidige workflow.

Op basis van de bovenstaande eisen en de ontwikkelde informatiestandaard voor het radiologieverslag door de NVvR, NABON en IKNL is een prototype ontwikkeld. Deze wordt nu voorgelegd aan de radiologen en zal nog verder verbeterd worden aan de hand van de gegeven feedback. Het toekomstige beheer van de inhoud van het prototype (de vragenlijsten) zal worden belegd bij de NABON met ondersteuning van IKNL. Gewenste aanpassingen kunnen via de NABON worden ingediend, via dit webformulier.

Inbouw in elektronische dossier

De vervolgstap is dat het gestructureerde verslag wordt ingebouwd in het elektronische dossier. Hoe het radiologieverslag er uiteindelijk uit komt te zien is afhankelijk van de leverancier. Op dit moment worden de NABON radiologievragenlijsten ingebouwd in SECTRA speech. De verwachting is dat deze verslagtool nog voor het einde van het jaar beschikbaar is. Ā Daarnaast wordt de standaard voor het radiologieverslag ook ingebouwd door Chipsoft in versie 6.2 van HiX.

Download rapport
Ga naar de bovenkant