Overhandiging IHE-handreiking MDO borstkanker aan NABON

2020-07-09T15:07:11+00:0008 jul 2020|

Op gepaste afstand hebben Carla Meeuwis en Lidy Wijers namens de NABON werkgroep Standaardiseren op dinsdag 7 juli 2020 het rapport “IHE Handreiking: Transmurale MDO Mammacarcinoom” in ontvangst genomen van Evert Sanders, gebruikersvoorzitter van IHE Nederland. Met dit rapport is een belangrijke mijlpaal gerealiseerd in de samenwerking tussen deze partijen.

“Wij zijn bijzonder blij dat wij dit rapport aan de NABON kunnen overhandigen”, aldus Evert Sanders. “De reden waarom wij hebben gekozen om het MDO proces voor borstkanker te beschrijven, is omdat de NABON als eerste partij een – met de beroepsgroepen afgestemde – informatiestandaard heeft ontwikkeld. Dit is een belangrijke voorwaarde wanneer je gegevens wilt uitwisselen.”  In de Handreiking beschrijft IHE  de technische specificaties waaraan de applicaties van de verschillende leveranciers moeten voldoen om onderling gegevens te kunnen uitwisselen. Dit zijn de zogeheten IHE-profielen en standaarden.

“Zorginformatie moet kunnen stromen. Je moet erbij kunnen als dokter en patiënt. Nu ligt er overal informatie opgeslagen waar je niet bij kunt. Dat is bedreigend voor de uitoefening van mijn vak.”

– Evert Sanders, radioloog Amphia Ziekenhuis, Breda

In het IHE-rapport worden de technische oplossingen besproken voor het bij elkaar brengen van de informatie voor het transmurale MDO. De voorgestelde standaarden en profielen  maken het mogelijk om de informatie vanuit verschillende applicaties van verschillende leveranciers bij elkaar te brengen. Bij gegevensuitwisseling is dit vaak de bottleneck. Door gebruik te maken van op dit moment bestaande standaarden is dit ook nu realiseerbaar. Daarmee is deze aanpak  een belangrijke stap voorwaarts in de realisatie van de digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

“Dit rapport voelt als een enorme steun in de rug. Samen met alle partijen waarmee we als NABON nu samenwerken, zoals SONCOS, VWS, IHE, HL7 Nederland verwacht ik dat we de komende tijd grote stappen gaan zetten.”

– Carla Meeuwis, radioloog Rijnstate Arnhem 

 

Voor NABON is dit rapport belangrijk omdat het een belangrijke bijdrage levert aan de implementatie van de gestructureerde verslaglegging in het EPD. Het zorgt ervoor dat gegevens makkelijker kunnen worden uitgewisseld. “Gegevens hoeven niet meer te worden overgetypt, want hoe nutteloos en frustrerend is dat? Met bovendien een enorme kans op fouten!”, aldus Carla Meeuwis.

“HL7 Nederland wil graag bijdragen aan de concrete realisatie van de gegevensuitwisseling rondom de behandeling van borstkanker, zoals zo helder is beschreven in de IHE handreiking. Wij maken actief deel uit van het in de handreiking beschreven ecosysteem van standaarden, waarbij wij HL7 FHIR graag helpen implementeren op basis van gevalideerde HL7 FHIR-NL componenten. Dan weten we zeker dat we op de goede weg zijn.”

– Robert Stegwee,  bestuurslid HL7 Nederland

Download het rapport hier.

Ga naar de bovenkant