Prioritering borstkankerzorg ten tijde van COVID piek maart-april 2020

2020-10-05T12:13:40+00:0005 okt 2020|

Eind juli hebben Yasmin Civil en collega’s een mooi overzichtsartikel geschreven over de rationale achter de prioritering van de borstkankerzorg ten tijde van de COVID-19 piek eerder dit jaar. Het artikel is verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Aanpassing van de zorg

Om de zorgcapaciteit voor COVID-19-patiënten te vergroten en het risico op besmetting bij ziekenhuisbezoek door kwetsbare patiënten te minimaliseren is de reguliere zorg voor borstkankerpatiënten tijdelijk aangepast. Verschillende beroepsverenigingen hebben hiervoor handreikingen gemaakt. Het artikel beschrijft de mogelijke gevolgen van het uitstellen van de behandeling voor de verschillende patiëntengroepen.

Belangrijkste bevindingen

Belangrijke conclusies zijn dat de zorg van patiënten met een slechte prognose (tripelnegatief, progressie bij neo-adjuvante therapie) niet mag worden uitgesteld. Bij onder andere patiënten met een DCIS of een hormoongevoelige tumor kan zorg worden uitgesteld of aangepast, mits rekening gehouden wordt met patiënt- en tumorkarakteristieken.

Naar uitgebreide artikel in NTVG

NABON COVID consortium

Het NABON COVID consortium voert op dit moment een eerste beschrijvende analyses uit naar uitstel en aanpassingen in de primaire behandeling. Ook de resultaten van de enquête uitgezet bij alle zorginstellingen naar de genomen maatregelen ten tijde van de COVID-uitbraak zullen binnenkort bekend gemaakt worden. Op termijn gaat het consortium ook de impact op terugkeer van ziekte en overleving in kaart brengen.

Ga naar de bovenkant