Videovoorlichting voor patiënten met borstkanker landelijk beschikbaar

2022-01-21T15:55:20+00:0021 jan 2022|

Samen met Borstkankervereniging Nederland en Patientenbegrijpen heeft de NABON werkgroep voorlichting 20 voorlichtingsvideo’s ontwikkeld. In de video’s worden patiënten geïnformeerd over de belangrijkste stappen in het zorgproces, zoals diagnostiek, de verschillende behandelingen en nazorg. De video’s zijn vrij beschikbaar voor alle patiënten en zorgverleners in Nederland.

Handen ineen geslagen

Begin vorig jaar hebben de NABON werkgroep voorlichting, BVN en Patientenbegrijpen de handen ineengeslagen om het zorgpad Borstkanker in video vast te leggen. Menzis heeft de videoreeks mede mogelijk gemaakt. De zorgverzekeraar vindt goede patiëntinformatie een belangrijke basis voor samen beslissen en is enthousiast dat alle video’s gratis beschikbaar zijn voor alle zorgverleners en patiënten.

Cristina Guerrero Paez, directeur Borstkankervereniging Nederland, is positief verrast over het initiatief en roemt de wijze waarop alle partners de handen in een hebben geslagen met als doel; patiënten beter informeren.

‘Het was best spannend om alle belangen te laten meeklinken in de boodschap maar dat is heel goed gelukt. We hebben in korte tijd in werkgroepen samen gewerkt aan de scripts, hierbij stond begrijpelijke uitleg voorop. Soms moesten we kiezen of details in de video wel al verteld moest worden. Het streven was om de video gemiddeld 3 minuten te laten duren en dan kan je niet alles vertellen.’  –   Cristina Guerrero Paez

Volgens Thijs van Dalen, chirurg, was dit project uniek. ’In korte tijd hebben we ons vanuit verschillende achtergronden gebogen over de scripts, onze input kunnen leveren en ons niet druk hoeven maken over onnodige randzaken. In no time waren de video’s klaar. Zo’n soepel lopend project heb ik niet eerder meegemaakt’.

Video’s beschikbaar op website BVN

De 20 video’s staan op de website van de Borstkankervereniging. Alle ziekenhuizen zijn geïnformeerd dat de video’s openbaar zijn. De ziekenhuizen kunnen dan de video’s opvragen voor gebruik op hun website of via hun eigen kanalen. Bij onder meer Ziekenhuis Groep Twente worden de video’s straks actief naar de patiënten verstuurd via het door Patientenbegrijpen ontwikkelde platform.

Initiatief sluit goed aan bij behoefte patiënten en zorgverleners

Daniëlle de Leeuw, chirurg in het ZGT, is blij met de serie video’s die het complete zorgpad visualiseert. ‘Dit project sloot goed aan bij de behoeftes van patiënten én zorgverleners. Dat gaf in de groep veel energie om het voor elkaar te krijgen en zorgde ervoor dat we snel konden schakelen met elkaar’.

Aafke Honkoop, medisch oncoloog Isala en voorzitter van de NABON werkgroep voorlichting, ziet de video’s als een belangrijkste stap voorwaarts om patiënten beter te informeren.

‘Een goed geïnformeerde patiënt is de basis voor gedeelde besluitvorming, geeft de patiënt meer regie over het eigen ziekteproces en vermindert onnodige angst en stress.’ – Aafke Honkoop

Wetenschappelijk onderzoek

Studenten van de Universiteit Tilburg gaan onderzoek doen naar de effectiviteit van de video informatie. In juni worden de resultaten verwacht.

Ga naar de bovenkant